top of page

Information och bokning

Drömmer du om att ge ut en bok, eller är du på väg att bli publicerad? Har du ett företag i behov av korrekturläsning eller språkgranskning? Är du privatperson eller ett företag som behöver hjälp med sättning?

Det är många som skriver och drömmer om att ge ut böcker. För att nå sitt mål rekommenderas hjälp utifrån i form av bland annat lektör och korrekturläsare. Men det är inte alla som har råd med det. Diverzity Förlags ambition är att ge professionell hjälp till bästa möjliga pris oavsett om man söker lektör, språkgranskning, korrekturläsare eller någon som kan bearbeta ens manus.

Mer om respektive tjänst kan du läsa nedan. Jag kan ofta ge hjälp med kort varsel. Alla priser är inklusive moms.

Jag förbehåller mig rätten att tacka nej till arbeten. Diverzity Förlag är godkänd för F-skatt.

BOKNING

Boka en tjänst och ställ dina frågor via min e-post eller gå till kontaktformuläret på förstasidan.

För företag

För företag erbjuder jag att korrekturläsa, språkgranska och bearbeta texter. Jag korrekturläser manus och andra längre texter.  Annat jag tar mig an är exempelvis menyer, hemsidor, broschyrer och inlägg på sociala medier. Hör av dig med vilken typ av hjälp och text det rör sig om så återkommer jag med en offert.

Tills%20ingenting%20finns%20kvar%20liten

Lektörstjänst

Har du skrivit ett råmanus eller vill veta om din påbörjade bok håller?

 

Som lektör ger jag dig löpande kommentarer i texten samt skriver ett utlåtande. I utlåtandet går jag in på manusets svagheter och styrkor, samt ger förslag på förbättringar. Du väljer själv om du vill skicka hela manuset eller några kapitel.

 

Saker jag tittar på under läsningen (vid skönlitterära texter) är bland annat karaktärerna, dialog, språk, tempo, dramaturgi, miljö och om historien håller. Jag kommenterar även grammatiska och språkliga fel, även om jag inte markerar alla fel. Vid övriga texter kollar jag på det som är relevant för just din bok.

 

PRIS 

1 000 kr i startavgift + 3 öre/ord

För noveller och barnböcker på max 20 000 ord är startavgiften 500 kr

 

Prisexempel roman med 50 000 ord:

1 000 + (50 000 • 0,03) = 2 500 kr

Språkgranskning

Har du ett färdigt manus och behöver hjälp med finslipningen?

I och med en språkgranskning kollar jag på språket men arbetar även med att göra texten begriplig. Jag rättar till grammatiska fel, ser till att läsningen flyter på och att texten fyller sitt syfte. Annat jag ändrar är ord som upprepas ofta eller inte används konsekvent. Språkgranskning innebär att jag eventuellt delar upp texten i fler stycken, ändrar meningsbyggnader, delar upp långa meningar i flera korta och byter ut ord om det finns andra som passar bättre (exempelvis om det är svåra ord i barnböcker). Jag kollar även på formateringen för att det ska bli korrekt och se bra ut.

Om ditt manus är mycket genomarbetat och du behöver en ytligare genomläsning så är det korrekturläsning du är ute efter (se nedan för den tjänsten).

 

PRIS 

1 500 kr i startavgift + 4 öre/ord

För noveller och barnböcker på max 20 000 ord är startavgiften 1 000 kr

 

Prisexempel roman med 50 000 ord:

1 500 + (50 000 • 0,04) = 3 500 kr

Korrekturläsare

Är du färdig med manuset och behöver en sista granskning av texten?

 

Under korrekturläsningen kommenterar jag direkt i texten. Det jag tittar på är om det finns felstavningar, om skiljetecken och sifferuttryck skrivs korrekt samt om eventuella förkortningar är korrekta och konsekventa. Jag kikar även på och ändrar syftningsfel.

Korrekturläsningen är ytlig och det absolut sista steget i skrivprocessen innan manuset sedan kan skickas till förlag och ges ut. Om ingen annan kollat på manuset tidigare så rekommenderas först en lektörsläsning eller/och språkgranskning (se dessa tjänster ovan). För dig med skrivsvårigheter, eller som inte har svenska som modersmål, kan kika på tjänsten textbearbetning.

PRIS 

1 000 kr i startavgift + 4 öre/ord

För noveller och barnböcker på max 20 000 ord är startavgiften 500 kr

 

Prisexempel roman med 50 000 ord:

1 000 + (50 000 • 0,04) = 3 000 kr

Textbearbetning

Har du skrivsvårigheter eller problem med det svenska språket? Då kan jag hjälpa dig!

 

Om du har en färdigskriven text kan jag bearbeta den. Texten kommer att få korrekt grammatik och flyta på. Under arbetet kommer jag att värna om ditt sätt att skriva så att det fortfarande är din text med ditt sätt att uttrycka dig. Du kommer att få tillbaka texten i ett korrekt formaterat dokument.

Exempel på en textbearbetning kan du se här.

 

PRIS 

2 000 kr i startavgift + 5 öre/ord

För noveller och barnböcker på max 20 000 ord är startavgiften 1 000 kr

 

Prisexempel roman med 50 000 ord:

2 000 + (50 000 * 0,05) = 4 500 kr

Sättning

Har du ett färdigt manus och behöver hjälp för att göra en snygg och professionell inlaga?

 

Med InDesign skapar jag en tryckfärdig pdf-fil. Jag fixar formatering, infogar eventuella bilder, kollar avstavningar och ser till att det inte förekommer så kallade ensamrader. Du kommer med önskemål om formateringen, som exempelvis typsnitt och hur du vill ha sidnumreringen. Om du inte vet vad du ska välja kan jag hjälpa dig. Vi för en dialog under arbetets gång, bland annat genom att jag skickar pdf-filer som du får kommentera.

 

När filen är färdig får du två veckor på dig att kolla igenom texten och kontrollera att du är nöjd innan arbetet faktureras. Om du vill att något ska ändras tar jag inga extra avgifter om det rör sig om mindre ändringar. Vid större arbete tar jag 300 kr/timme.

 

Innan jag börjar arbetet behöver jag veta bokens storlek. I manuset som skickas till förlaget ska det finnas en sida med komplett information som titel, författare, ISBN-nummer och tryckeri med mera (så kallad tryckortssida/copyrightsida). Om du behöver hjälp med detta så säg bara till.

 

Jag sparar en kopia, så om du av någon anledning förlorar din pdf-fil kan du kontakta mig när som helst för att få en ny.

 

PRIS 

1 500 kr i startavgift + 2 kr/sida*

Fem bilder ingår i priset, vid fler tas en avgift på 10 kr per bild

* I priset inkluderas inte sidor som är tomma eller har färre än tjugo ord. Observera att avgiften gäller antal sidor i InDesign och inte det dokument du skickar till förlaget.

 

Prisexempel roman på 250 sidor (utan bilder):

1 500 + (250* 2) = 2 000 kr

Prisexempel bok på 300 sidor med tjugo bilder (varav fem ingår i startavgiften:

1 500 + (300 * 2) + (15 * 10) = 2 250 kr

Publicerade böcker där jag gjort sättning

Mina Hansson: Tills ingenting finns kvar (2018)

Mina Hansson: Frigörelse (2019)

Mina Hansson: My Little Pony : Den inofficiella boken om det svenska samlandet (2020)

​Lars-Olov Larsson: Där obygdsforsarna sjunga : Vandringar och tankar i Dan Anderssons fotspår (kommande 2023)

Omdömen

Jag anlitade Mina Hansson som korrekturläsare för min fantasyroman. Jag var mer än nöjd med materialet jag fick tillbaka från henne. Felformuleringar, skrivfel och tveksamheter gällande mening gav hon konstruktiva lösningar till. Hennes instruktioner var tydliga och lätta att följa. Hon skrev även några rader om bokens berättelse vilket gav mig energi i mitt fortsatta arbete. För mig är det tydligt att Mina Hansson är väl bevandrad inom sitt yrke. Att hon dessutom har stor erfarenhet inom fantasy gör inte saken sämre. Jag kan varmt rekommendera Mina Hansson. Jag kommer definitivt anlita henne till mitt nästa projekt.

Alvar Lethin, "Slutets skog"

 

 

Boken är lättläst med enkelt språk, som en återgiven berättelse ur livet. För den som vill sätta sig in i albanernas problem och lidanden i Kosova är boken att rekommendera. Just så komplicerad var tillvaron med en statsmakt som var fiende och människor som kände sig som offerlamm.

Ullmar Qvick om Sokol Demakus "Den konstiga skogen", bok som jag har bearbetat.

 

 

Jag anlitade Mina Hansson för korrekturläsning av ett av mina manus och är mycket nöjd med hennes arbete. Det var både snabbt, professionellt och till ett bra pris. Bemötandet var trevligt och feedbacken även utöver själva korrekturläsningen var även den till hjälp. För att summera så var det bra och jag rekommenderar att anlita henne.

Philip Thorsson, "Att skriva åt en mördare"

 

 

Minas feedback [som lektör] fick mig att tänka i nya banor. Vilket kommer resultera i tillägg och fördjupningar av mitt manus. Hoppas att det kan göra ett bra manus till ett riktigt bra manus.

Patrik Furubacka, "Utopia - kärlekens pris"

 

 

Jag behövde en lektör och anlitade därmed Mina Hansson. Responsen jag fick tillbaka var av mycket stor hjälp. Och det till ett toppenpris i jämförelse med många andra. Tack vare Minas noggranna genomläsning och poängteringar så är jag nu redo att fortsätta mitt arbete med boken. Det var superbra att Mina gav respons på både själva texten och språket.

Anna Svensson, "Blicka framåt"

 

 

Wow, vilket jobb du lagt ner på mitt bokmanus. Mycket har du fixat så det funkar bättre och det du inte fixat har du ändå gjort så det varit lättare för mig att jobba vidare med! Så tack, jag känner äntligen att jag kommer vidare på boken. Att anlita dig var nog det smartaste jag gjort för min bok! Jag har som sagt lättare att komma vidare med manuset nu, innan var det som att något låst sig för mig men nu är jag jätteinspirerad, jag satt upp till kl 04-tiden igår och skrev och fixade i manuset.

Aleksandra Singer, "Eldprinsessan"

Meriter Mina Hansson

Frilansar med manustjänster åt Ebes Förlag sedan 2021

Filosofie kandidatexamen, Biblioteks- och informationsvetenskap

Arbete på skolbibliotek

Skribent på ungdomar.se

Bokansvarig på second hand-butiker

Driver Diverzity Förlag

Gett ut flera romaner och noveller, både på eget och andra förlag

Har sedan många år varit en mycket uppskattad manusläsare som hjälpt många att komma framåt med sina romaner

Kurser inom litteraturvetenskap, kultur och författande

Litteraturvetenskap – populärlitteratur

Populärlitteratur

Tecknade serier

Konsten att skrämmas – skräcken i kulturen

Konsten att älska – kärleken i kulturen

Skapande skrivande

Textlabbet (Bona folkhögskola, två terminer)

Orienteringskurs i filmkritik

Sex, drugs and rock'n'roll – ungdom och ungdomskultur

Skapande skrivande och dess fortsättningskurs på gymnasienivå

Har även studerat svenska, engelska, tyska och japanska

bottom of page